طراحی معماری
یکی از مراحلی که معمار قبل از انجام طراحی مفهومی و کلی باید طی کند، مرحله امکانسنجی و ارزیابی است. توجه به فضا و محیط پروژه، شرایط و قوانین حاکم بر منطقه سازه و عوامل طبیعی و غیر طبیعی اهمیت اساسی دارد. سنجش شیب زمین، جنس محیط و سختی و نرمی آن، قرارداشتن سازه در فضای داخلی یا بیرونی، همه اینها جزئیاتی است که قبل از انجام طراحی معماری توسط معمار محاسبه و تحقیق میگردد. اگر طراحی معماری برای غرفه نمایشگاهی انجام میشود توجه به مکان غرفه، قوانین و شرایط ساخت و ساز سازههای نمایشگاهی در سالن یا ساخت غرفههای فضای باز نمایشگاه، بودجه تعیین شده برای ساخت سازه و امکانات و تجهیزات ساخت غرفهساز، عوامل و شرایطی است که طراح در مرحله امکان سنجی باید به آنها با دقت بپردازد.
طراحی مفهومی و کلی
طراحی مفهومی یا کلی نیازمند اینست که معمار با مسائل شکل و حجم، مقیاس و جرم، جنس و اندازه سازه آشنایی داشته باشد و بتواند در مقابله با چالشها محکم قدم بردارد. یک طرح مفهومی، دارای طیف وسیعی از ایدهها با رویکرد توسعه برای طراحی معماری هدفمند و اصولی روبروست. اولین قدم برای طراحی مفهومی پاسخ به سه سوال کلی است: چه چیز؟ چه مقدار؟ چگونه؟
بسیار حیاتی است که معمار در طول طراحی معماری خود با مشتری تعامل کامل داشته باشد و برای پیشبرد اهداف و دریافت نتایج مناسب توافق و گفتگو داشته باشند. طراحی مفهومی می تواند مجموعهای از طرحها، ایدهها و اکتشافات باشد همچنین میتواند دارای حجم قابل تجهی تصاویر طراحی، مدلهای سهبعدی و دوبعدی، جزئیات و جداول باشد.
جزئیات طراحی مفهومی
طرح مفهمومی را میتوان در چند طرح ساده خلاصه کرد. طرحهایی که منطبق بر نظر و خواسته مشتری باشد. از موارد مهم و ضروری، رعایت اصول زیباشناختی، اصول فنی پروژه و طبیعی بودن طرح برای ارائه به مشتری است. این جزئیات میتواند در نورپردازی زیبا، استفاده از المنتهای طبیعی و واقعی و متریال واقعی قرار گیرند. معمولا ارائه طرح مفهومی اولیه به مشتری رایگان است اما توافق مشترک اولیه بر سر هزینهها و پیشنیازها امری ضروری است.