انواع غرفه نمایشگاهی

در مدیریت نسل 4، جهت تاثیرگذاری درست بر ناخودآگاه مشتریان، 5 سبک طراحی برای 5 گروه هدف جهت حضور شرکت‌ها در نمایشگاه‌ها وجود دارد. این سبک‌ها نمایانگر چرایی و دلیل حضور شرکت‌ها در نمایشگاه است و در صورتی که بی هدف و بدون مطالعه وارد نمایشگاه شویم، ممکن است نتایج جذابی عایدمان نشود یا در صورت حصول نتایج، منافع مقطعی بوده و تکرار پذیر نخواهند بود.

طراحی غرفه نمایشگاهی یکی از عوامل مهم در جذب مخاطبان و افزایش فروش برای هر برند است. این سبک طراحی به طور مستقیم تأثیرگذاری بر روی لانچ محصول، قدرت نمایی برند، فروش، حضور در نمایشگاه جهت آگاهی از برند و غرفه شرکت‌های تازه وارد به نمایشگاه دارد. در این مقاله به بررسی این پنج عنوان و سبک‌های طراحی غرفه نمایشگاهی می‌پردازیم:

غرفه لانچ محصول

طراحی غرفه جهت لانچ محصول و معرفی خدمات

قدرت نمایی برند

طراحی غرفه جهت قدرت نمایی برند Brand Power

غرفه فروش محصول

طراحی غرفه جهت فروش محصول و خدمات

صرفا حضور در نمایشگاه

طراحی غرفه جهت حضور موفق و مداوم در نمایشگاه

5 هدف از حضور در نمایشگاه‌ها عبارتند از:

  • طراحی غرفه برای شرکت‌های تازه وارد به بازار برای آگاهی از برند
  • طراحی غرفه جهت نشان دادن قدرت برند شرکت
  • طراحی غرفه جهت نمایش محصول (محصولات) جدید
  • طراحی غرفه جهت فروش محصول
  • طراحی غرفه صرفا برای حضور در کنار سایر رقبا

لازم به ذکر است که نمی‌توان دو یا چند هدف فوق را بصورت یکجا و همزمان داشت زیرا نحوه طراحی و سبک معماری هر هدف با دیگری تفاوت‌های چشمگیری دارند و از طرف دیگر منجر به سردرگمی‌مشتریان می‌شود. لذا استراتژی حضور در نمایشگاه‌ها با تمرکز بر یک هدف دقیق و مشخص تدوین می‌گردد.

غرفه سازی نمایشگاه آگرین

طراحی غرفه آگاهی از برند

شرکت‌های تازه وارد باید قبل از حضور در نمایشگاه‌ها، مطالعات دقیقی از خواسته‌های پنهان مشتریانشان در کنار مطالعات تخصصی در حوزه بازاریابی عصب پایه داشته باشند تا به درستی بدانند چه رنگ‌ها، صداها و بوهایی بصورت مستقیم بر ناخودآگاه مشتریانشان اثر می‌گذارد و مشتریان هدف خود را از بین انبوه مردم حاضر در نمایشگاه جذب نمایند. غالباً رنگ‌های شاد و تند به همراه موسیقی‌های حماسی می‌توانند گزینه‌های مناسبی برای رسیدن به این هدف باشند اما توجه شود که این موضوعات باید به درستی مطالعه شوند تا سرمایه صاحبان کسب و کارهای کوچک از بین نروند و حداکثر اثرگذاری را داشته باشند.

از طرف دیگر حضور شرکت‌های تازه وارد و کوچک در نمایشگاه‌ها برای جذب مشتریان جدید و معرفی محصولاتشان است. اما نکته مهم در این میان آن است که بتوانند افراد زیادی را وارد غرفه‌شان نمایند و به اصطلاح غرفه خود را شلوغ نمایند تا حس کنجکاوی را در حضار تحریک نموده و محصولات خود را خواستنی جلوه دهند. روش‌های متعددی جهت رسیدن به این هدف وجود دارد که توضیح آن‌ها خارج از حوصله این مقاله است و در این مقاله صرفا به سرفصل‌ها اشاره خواهد شد تا آگاهی عمومی‌از نیازها افزایش یابد.

تخصصی‌ترین طراحی غرفه‌های نمایشگاهی مربوط به شرکت‌های تازه وارد است زیرا موفقیت یا شکست آتی این شرکت‌ها ارتباط مستقیمی در حصول نتایج مناسب ناشی از حضور در نمایشگاه‌ها یا تبلیغات مستقیم دارد.

در نمایشگاه‌ها برای جذب مشتریان جدید و معرفی محصولات نکته مهم این است که بتوانند افراد زیادی را وارد غرفه‌شان نمایند و به اصطلاح غرفه خود را شلوغ نمایند تا حس کنجکاوی را در حضار تحریک نموده و محصولات خود را خواستنی جلوه دهند.

در صورتی که نتایج دلخواه کسب گردد شرکت به اصطلاح ره صد ساله را به یکباره طی نموده و در صورت شکست، منابع مالی قابل توجهی را از دست خواهد داد.

لذا برای حصول نتایج درست از حضور در نمایشگاه موضوعات زیر حداقل دو ماه قبل از حضور در نمایشگاه باید مطالعه شوند و بر مبنای نتایج آنها غرفه ساخته شود:

  • نیازهای پنهان مشتریان
  • ارزش‌های پیشنهادی محصول/ خدمات پس از فروش و نحوه توضیح آن در نمایشگاه
  • مزیت‌های رقابتی محصول و نحوه به نمایش گذاشتن کلیه مزیت‌های کلیدی محصول
  • مطالعه روش‌های اثر گذاری بر ناخودآگاه مشتریان و تدوین استراتژی به تصویر کشیدن و اجرا نمودن نتایج
  • تدوین هویت برند شرکت
  • طراحی هویت بصری شرکت متناسب با مطالعات انجام شده
  • طراحی کاتالوگ‌های متناسب با مطالعات انجام شده (چاپی یا دیجیتالی)
  • تدوین استراتژی مذاکره، پرزنت شرکت و محصولات متناسب با مطالعات انجام شده
  • تدوین استراتژی یکپارچه سازی هویت بصری، پوشش پرسنل و مدیران
  • طراحی تیزرهای تبلیغاتی متناسب با مطالعات انجام شده

موضوعات فوق مهمترین نکاتی هستند که باید رعایت شوند و علاوه بر آنها موضوعات متعدد دیگری نیز هستند که در بهبود حضور در نمایشگاه‌ها به شرکت‌های تازه وارد کمک می‌کنند.

قدرت نمایی برند

طراحی غرفه جهت نشان دادن قدرت برند شرکت

طراحی غرفه برای شرکت‌هایی که می‌خواهند قدرت خود را نشان بدهند کاملاً معکوس شرکت‌های تازه وارد است. در این غرفه‌ها از رنگ‌های تیره و سنگین بیشتر استفاده می‌شود. این غرفه‌ها غالباً نیمه باز هستند و به سختی می‌توان داخل غرفه‌ها را دید. شرکت‌کنندگان همیشه کنجکاو هستند که درون این غرفه‌ها چه می‌گذرد و طراحی زیبا و منحصر به فرد و بسیار گران این غرفه‌ها همواره چشم حضار را درگیر خود می‌کند.

 
 

 

 

حضار با دیدن این غرفه‌ها بصورت ناخودآگاه متوجه قدرت برند شرکت می‌شوند زیرا:

  • غرفه‌ها با المان‌های خلاقانه و متفاوت تزئین شده اند
  • غرفه‌ها با متریال درجه 1 ساخته شده‌اند. متریالی که در سایر غرفه‌های نمایشگاه به ندرت دیده می‌شود.
  • غرفه‌ها نیمه پوشیده هستند و افراد کم و خاصی با پوشش‌های بسیار رسمی در آنها حضور دارند.
  • نوع پذیرایی که در اینگونه غرفه‌های انجام می‌شود بسیار خاص و متفاوت است.

    طراحی غرفه جهت نشان دادن قدرت برند شرکت

  • موسیقی که در این غرفه‌ها پخش می‌شود موسیقی کلاسیک اروپایی و بی‌کلام است.
  • بوی پخش شده در این غرفه‌ها بسیار تحریک کننده و متناسب با هویت برند شرکت است.
  • برای ورودی این غرفه‌ها افرادی به عنوان ولکام که بسیار مودب و رسمی هستند گذاشته شده است.
  • بیشتر مهمانان از قبل دعوت شده‌اند.

حال با توجه به توصیفات فوق، لازم است تا جزء به جزء موارد فوق 4 ماه قبل از حضور در نمایشگاه مطالعه شوند. زیرا کوچکترین اشتباه می‌تواند اثربخشی نمایشگاه را کم نماید.

غرفه لانچ محصول

طراحی غرفه جهت نمایش محصول (محصولات) جدید

سومین گروه غرفه‌ها، غرفه‌های لانچ یا نمایش محصولات جدید است. در این غرفه‌ها، هدف شرکت فروش محصولات جدید نیست زیرا ممکن است در زمان برگزاری نمایشگاه اصلاً آن گروه یا نمونه محصول تولید نشده باشد.

با توجه به تنوع در اهداف، طراحی نیز تغییر می‌نماید. توجه شود در هر هدف، موضوعاتی مهم می‌باشند و قرار است تا ناخودآگاه مشتریان روی آن موضوعات تمرکز نمایند لذا جزئیات هر طراحی با سایر طراحی‌ها بعضاً تفاوت‌های چشمگیر خواهد داشت.

هدف اصلی اینگونه غرفه‌ها عبارتند از:

  • نمایش قدرت تکنولوژیک و دانش شرکت
  • نمایش محصولات آینده و آماده‌سازی ذهن مشتریان جهت تغییر مسیر حرکت بازار
  • نمایش محصولاتی که به زودی می‌آیند و نمایندگان برای ثبت سفارش اقدام نمایند.
  • گول زدن ذهن رقبا و تغییر نادرست ذهن آنها در مسیر غلط
  • معرفی محصولات احتمالی آینده و کسب بازخورد مشتریان از این دسته از محصولات جهت انجام اصلاحات احتمالی بر روی محصول
غرفه فروش محصول و خدمات

طراحی غرفه جهت فروش محصول

چهارمین هدف از حضور در نمایشگاه‌ها، فروش محصولات است. این گروه از نمایشگاه‌ها بیشتر منحصر به نمایشگاه‌های فصلی و پایان سال می‌باشد و بهتر است تا شرکت‌هایی که در نمایشگاه‌های تخصصی شرکت می‌کنند از این هدف دوری نمایند. تفاوت این دسته از غرفه‌ها با سایرین این است که برای حرکت حاضران در نمایشگاه مسیر طراحی شود بگونه ای که فرد وقتی که وارد غرفه می‌شود طی یک مسیر از پیش تعیین شده اما ناملموس از کل غرفه بازدید نماید.

در طی مسیر نیز موضوعات جذاب و متنوعی وجود داشته باشد تا نگاه و ذهن مخاطب را درگیر خود نماید بگونه‌ای که مدت زمان حضور وی در غرفه را به حداکثر خود رساند. طراحی این دسته از غرفه‌ها نیازمند طراحی دقیق غرفه بر اساس نقاط کانونی، نقاط کلیدی و نقاط کور غرفه است تا با جانمایی درست محصولات در غرفه چشم مخاطب را درگیر نماید.

از طرفی در اینگونه غرفه‌ها پذیرایی دائمی وجود دارد تا حاضران در غرفه حین بازدید از محصولات ناخودآگاهشان منحرف شده و محصولات موجود را با سایر محصولات رقبا مقایسه نکنند. طراحی نوع پذیرایی و طعم آن در این غرفه‌ها بسیار مهم و حیاتی است.

یکی از نکات مهم در طراحی اینگونه از غرفه‌ها وجود و جانمایی درست افرادی است که حضار بتوانند از آنها سوالات خود را پرسیده و قانع شوند. این افراد باید ویژگی‌های خاصی داشته باشند که عبارتند از:

  • ذاتاً خوش رو و خوش اخلاق باشند و رفتار خوب آنها ذاتی باشد نه به واسطه اجبار محیط.
  • ترجیحاً صورت گرد با بینی کوچک یا متوسط داشته باشند.

    طراحی غرفه جهت فروش محصول

  • خانم‌ها آرایش بسیار ملایم و خنثی داشته باشند.
  • لباس این افراد ساده، نیمه رسمی و مرتب باشد.
  • قد این افراد متوسط رو به بلند باشد.
  • صدایی رسا و شمرده داشته باشند.
  • دانش خیلی زیادی نسبت به محصول داشته باشند (قبل از نمایشگاه آموزش‌های تخصصی ببینند).
  • از اصول متقاعد‌سازی رایج در بین فروشندگان استفاده نکنند و بگونه‌ای محترمانه و ناملموس این موضوع را به مشتری منتقل نمایند که محصول با ارزش است و خرید آن منافع زیادی را برایش به همراه دارد.

همچنین این افراد باید در جایگاه‌های مخصوص خود از از قبل طراحی شده‌اند قرار گیرند. این جایگاه‌ها بر اساس نقاط کانونی محیط طراحی می‌شوند.

طراحی غرفه صرفاً برای حضور در کنار سایر رقبا

طراحی غرفه صرفاً برای حضور در کنار سایر رقبا

آخرین نوع طراحی غرفه مربوط به غرفه‌هایی است که هدف شرکت تنها حضور در میان رقبا است تا احساس شکست و نزول شرکت در ذهن رقبا ایجاد نشود. اینگونه غرفه‌ها غالباً طراحی معمولی دارند. مینیمال طراحی می‌شوند و اتاق جداگانه‌ای برای جلسات هیئت مدیره با مشتریان که غالبا مشتریان قدیمی هستند طراحی می‌شود.

بسیار توصیه می‌شود که به این سبک در نمایشگاه‌ها حاضر نشوید زیرا صرف نظر از نوع هدفتان، پول و سرمایه‌ای را جهت حضورتان در نمایشگاه صرف نموده‌اید که با این سبک طراحی، بی‌نتیجه نمایشگاه را به اتمام می‌رسانید.

غالبا شرکت‌های بزرگ و بی‌تحرک که به اوج بلوغ خود رسیده‌اند و دیگر تمایلی برای رشد ندارند از اینگونه غرفه‌ها استقبال می‌کنند. متاسفانه اکثر غرفه‌های طراحی شده در ایران نیز به این شکل هستند و به همین دلیل است که شرکت‌ها از حضور در نمایشگاه‌ها نتایج جذابی بدست نمی‌آورند و تقصیر را بر گردن اقتصاد شکست خورده ایران می‌اندازند!

انواع غرفه نمایشگاهی

امید است با مطالعه این مقاله کلیات با ارزشی را درک نموده باشید تا در نمایشگاه‌های آتی با رویکردی درست حاضر شده و از نتایج خوب نمایشگاه‌ها بیشتر استفاده نمایید.